Temat: Czy celiakia może być pomylona z mukowiscydozą?
Witam.
Jestem mamą 7 letniej córeczki,od 4roku życia ma stwierdzoną celiakię,ale ostatnio wpadł mi artykuł o mukowiscydozie i mam problem,czy to nie pomyłka,dlaczego?wynik badania IgAEMA wyszedł +160IF po roku czasu stosowania diety bezglutenowej wynik sie pogorszyl do +320IF,czyli o 100%,córka dalej ma resztki jedzenia w kale,tłuszczowe,bóle brzucha,duży apetyt i co mnie najbardziej przeraza to jej rozwój.Chodziła teraz do zerówki,miała problemy w zapamiętywaniu literek,znaków,cyfr.Byłam z nią w poradni psychologiczno-pedagogicznej i stwierdzono lekki stopień upośledzenia,niespokojność,nie potrafi skupić się długo na jednym zadaniu,że ma rozwój dziecka 5 letniego,czyli 2 lata jest z rozwojem do tyłu.Ostatnio coraz częściej ma napadowe kaszle,często podciąga nosem,przed stosowaniem diety stwierdzili astmę oskrzelową.Nie wiem co mam robić może ktoś z Was mi pomoże,proszę o pomoc.Do 4 lat rozwijała się normalnie z umysłem,tylko byla malutka i chudziutka,ma niski wzrost i małą wagę.Ma 7 lat mierzy98cm a waży 15 kg,co mnie jeszcze niepokoi to,że jest biała karnacja a na lokciach,palcach od rąk i nóg,kolanach,i twarzy ma żółte plamy,bardzo brzydko to wygląda.Czy to może być mukowiscydoza?Czy zwyły pediatra da skierowanie na potrzebne badania?
Dziękuję za każdą odpowiedż.
Alicja z Grudziądza. aisza_ar@tlen.pl